[ חזרה ]

6086821_xs
ר.ס.ס. פוסטים אחרונים ספר לחבר הוסף לפייסבוק הוסף ציוץ בטויטר

הפוליגרף לא טועה החוקר כן

הפוליגרף לא טועה החוקר כן

אז מי מהם אומר אמת?

משה (מושיק) אדרי | mako | החקירה המתנהלת בעניין ניצב אורי בר-לב, שלכאורה תקף מינית את א´, הגיעה למלחמת גרסאות, כמו במקרים דומים רבים. כדי לעשות קצת סדר בעניין, חוקרי המשטרה פנו למכשיר האידיאלי לכאורה - מכונת האמת, הפוליגרף. בתחילת השבוע המתלוננת נחקרה בפוליגרף, והוא מצא שהיא דוברת אמת - בר-לב אכן תקף אותה מינית. אבל לא עברו שלושה ימים, ובחקירת הפוליגרף של בר-לב עצמו התקבלה ככל הנראה התשובה ההפוכה - בר-לב טען שקיים עם א´ יחסי מין בהסכמה, ועל פי השמועה, הפוליגרף אישר את גרסתו.אז איך יכול להיות ששתי בדיקות פוליגרף אישרו שתי גרסאות נגדיות לאותו סיפור? מהי אמינות המכשיר הזה? בישראל הרי בדיקת פוליגרף לא יכולה לשמש כראיה בבית משפט פלילי (אבל היא יכולה לשמש בדין אזרחי, אם שני הצדדים מסכימים לבדיקה). למעשה, גם אי אפשר לחייב נחקר או כל אדם להיבדק בפוליגרף ללא הסכמתו. אז אם בית המשפט לא מוכן לקבל את תוצאות הפוליגרף כפשוטן, אולי למעשה מדובר במכשיר לא אמין?

 

הגורם האנושי אשם

התשובה היא כן ולא. מכשיר הפוליגרף עצמו לא טועה - הוא מדויק במאה אחוז. הבעיה מתחילה בגורם האנושי. בדיוק כמו שבדיקת רנטגן או MRI תמיד מדויקת כשלעצמה, אבל הרופא שמפענח את התוצאות יכול לטעות. ומתי נכנס הגורם האנושי לתמונה? ראשית, בחירת השאלות משפיעה על תוצאות הבדיקה. צריך לשאול את הנבדק שאלות כן ולא עם תשובה ברורה.

עוד לפני השאלות שלכבודן נערכת הבדיקה, הנבדק נשאל שאלות פשוטות (האם צבע החולצה שלך שחור? האם שמך הוא משה?), שנועדו לכייל את המכשיר ללחץ הדם ולשאר הנתונים הפיזיולוגיים המדויקים של כל אדם. גם פה, הכיול עלול להיות שגוי אם הוא לא מבוצע כהלכה.

ולסיום, גם פענוח התוצאות נתון לשיקול הדעת של הבודק. כל תשובה במכשיר הפוליגרף יכולה לקבל תשובה חיובית או תשובה שלילית - אבל בין שתי אלה יש טווח אפור מאוד רחב. בודק טוב ידע לפענח נכון את התוצאה על סמך כל המדדים. לא לחינם לא כל אחד יכול להפעיל פוליגרף. הבודק חייב להיות בעל השכלה מתאימה והכשרה מתאימה.

יש כאלה שבטוחים שאדם מנוסה יכול לרמות את הפוליגרף. אז כן, גם אני שמעתי על מקרים כאלה, אני יודע שיש סמים וחומרים מקהי חושים שעוזרים לטשטש את הסממנים הפיזיולוגיים. אבל בשורה התחתונה, אי אפשר לרמות את הפוליגרף באופן פסיכולוגי.

אז מה קרה בדיוק השבוע בחדר החקירה המשטרתי, שבעקבותיו התקבלו גרסאות סותרות? מוקדם לומר, אבל דבר אחד בטוח - אם נעשתה שגיאה, היא לא של הפוליגרף אלא של החוקרים שמפעילים אותו.

 


[ חזרה ]
 
* שם מלא:
טלפון נייד:
* אימייל:
Captcha